De mascotte van ADO Den HaagStorky, de mascotte van ADO Den Haag, is een enorme ooievaar. Storky heeft zijn naam te danken aan het Engelse woord Stork. De vertaling van Stork is namelijk ooievaar. De mascotte van ADO Den Haag is bij elke thuiswedstrijd in het Kyocera-stadion aanwezig. Hij brengt extra sfeer in het stadion. Daarnaast is Storky betrokken bij alle activiteiten van de ADO-kidsclub.

De mascotte van ADO Den Haag, maar dan voor de vrouwen

ADO Den Haag heeft naast het mannenelftal ook een vrouwenelftal. Het vrouwenteam speelt ook op het hoogste niveau van Nederland. In het jaar 2014 heeft de club besloten om ook een mascotte te creëren voor het vrouwenelftal.

De voetbalclub wilde graag naast Storky een vrouwelijke ooievaar. Alleen de naam moest nog bepaald worden. Hiervoor heeft de voetbalclub een prijsvraag uitgezet om een passende naam te vinden voor de vrouwelijke ooievaar. De vrouwelijke mascotte van ADO Den Haag heeft de naam Stricky gekregen. De keuze is gemaakt uit honderden inzendingen, waardoor een keuze maken lastig was.

Om een eerlijke keuze te maken heeft de club meerdere betrokkenen een top 5 lijstje laten maken. Bijna in elke top 5 kwam de naam Stricky voor. Hierdoor werd het maken van een keuze gemakkelijker.

Waarom een Ooievaar als mascotte?

De ooievaar is het symbool van de stad Den Haag, maar waarom eigenlijk? Den Haag heeft niet zijn keuze gebaseerd op het feit dat een ooievaar bekend staat als een gelukbrengende vogel. Lang geleden (1352) kwam de trekvogel voor in Den Haag.

Al kijkt men in de geschiedenis boeken dan wordt al snel duidelijk dat de ooievaar een geliefd dier is. In 1352 was er namelijk een graaf die betaalde voor het maken van ooievaarsnesten. Tot aan het begin van de twintigste eeuw betaalde men voor ooievaar “oppassers”, waardoor de ooievaar tot die tijd aanwezig bleef in de stad. De oppassers moesten natuurlijk betaald worden en dit werd gedaan uit de stadsrekening.

Mede hierdoor is door gemeente Den Haag de keuze gemaakt om een ooievaar als stadssymbool te hanteren. Een daarom is de mascotte van ADO Den Haag logischerwijs een ooievaar.

1 gedachte over “De mascotte van ADO Den Haag”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven